Fikir Otobüsü ve Fikir Otobüsü Lise Projesi Lansmanı Yapıldı

Çukurova Kalkınma Ajansı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen, Mersin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından koordine edilen, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen Fikir Otobüsü ve Fikir Otobüsü Lise Projesi lansmanı yapıldı.

Mersin Üniversitesi’nde bulunan Genç Girişimci Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, “Bölgemizin sosyoekonomik kalkınmasında en önemli etmen katma değerli ürünlere yapılan yatırımlar, yeni fikirler ve projelerdir. Bir bölgede girişimciliği geliştirebilmek için tüm paydaşların koordineli bir şekilde çalışması ifade eden girişimcilik ekosistemi, çalışmalarımıza yön veren bir ifadeyi temsil etmektedir. Bu ekosistemin geliştirilmesi için Genç Girişimci Merkezi kuruldu ve fikir otobüsü gibi girişimcilik ruhunu destekleyen projelerimizle bölgemiz için projeler üretmeye devam edeceğiz.’’ dedi.

TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper, 2015 yılında başladıkları Fikir Otobüsü Projesi’ni geliştirerek sürdürdüklerini anlattı. Fikir Otobüsü projesinin, bölgedeki girişimcilik eko sistemine katkı sağlamış önemli bir proje olduğuna değinen Kiper, şunları söyledi:

“Geldiğimiz noktada bu projenin kapsamını genişletmek istedik. Geçen sürede Mersin Üniversitesi içindeki Girişim Limanı’nı faaliyete geçti ve bu bizi ciddi boyutlarda motive etti. Liman içindeki teknoloji ve gıda laboratuvarı, eğitim alanları, sosyal alanlar, ön kuluçka merkezi gibi fiziki olanaklar sağlandı. Ardından bu çalışmayı daha küçük yaş gruplarına indirmek istedik ve Fikir Otobüsü Lise Projesi doğdu. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürümüz büyük destek verdi. Bugün ise özellikle liseye giden arkadaşlarımızla tanışıp bu projeyi onlarla buluşturmak istedik.

Fikir Otobüsü Lise Projesi’nin iki temel amacı bulunduğunu anlatan Osman Kiper, bunlardan ilkinin girişimcilik bilincinin erken yaşta kazandırılması, ikincisinin ise gençlerin yenilikçi iş fikirleri ışığında düşünebilmesine katkı sağlanması olduğunu söyledi. Bu nedenle proje kapsamında bir yarışma düzenlendiğini açıklayan Kiper, yarışmanın şartlarını ise şöyle açıkladı:

“Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçi İş Fikirleri Yarışması’na 10 ve 11. sınıfı öğrencileri dahil olacak. Yarışmaya bu yıl için yalnızca tespit edilen pilot liselerden katılım olabilecek. Maalesef kentin tamamına yayamadık. Ekipler en az 2, en fazla 3 kişilik gruplardan oluşacak. Herhangi bir alanda yenilikçi ya da yaratıcı iş fikrinizin olması yeterli. 20 Aralık 2018 - 20 Şubat 2019 tarihleri arasında başvurular okullarınıza yapılacak. 30 Marta kadar değerlendirme ve mülakat devam edecek. Proje sergisi ve ödül töreni ise 2019 Nisan ayında gerçekleşecek.”

Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yaşar ise Türkiye’nin genç nüfusunun oldukça yüksek rakamlara ulaştığına dikkat çekerek gençlere yatırım yapılıp onlara fırsatlar sunulmasının önemine dikkat çekti. “İçinde bulunduğumuz merkez gençlerimiz ve onların geleceğine yönelik verilen önemi gözler önüne seriyor” diyen Yaşar, kalkınmanın temelinde yer alan girişimciliği gençler arasında yaygınlaştırmayı hedeflediklerini anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Gülizar Güneş moderatörlüğünde düzenlenen panelde TOBB Genç Girişimciler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ile TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Sedat Kılıç gençlerle girişimcilik deneyimlerini paylaşarak tavsiyelerde bulundu.